PV OpMaat: integratie van zonnepanelen

Integratie van zonnepanelen in gebouwen efficiënter, esthetischer én goedkoper maken. Dat is het doel van het Interreg-project PV OpMaat.

Een regionaal consortium van 8 kennisinstellingen en een groot aantal bedrijven hebben in het samenwerkingsproject, dat loopt tot en met 2018 en een budget kent van 7 miljoen euro, de krachten gebundeld. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.

Doel van het project is om, op basis van nieuw ontwikkelde productiemethoden, stroom-producerende zonnecelmaterialen zodanig op maat te produceren dat ze optimaal geïntegreerd kunnen worden in bouwelementen. Voorbeelden van dergelijke producten zijn al in de markt, maar de ambitie om de productie afstembaar te maken op specifiek gewenste maatvoering in de bouw is nieuw en speelt in op de groeiende markt voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen en gebouwen in antwoord op publiek beleid.

Het project wordt uitgevoerd door Solliance, het publiek-private samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen dat zich richt op ontwikkeling van dunne film zonnecellen; het Nederlandse SEAC, hét onafhankelijke centrum voor de toepassing van zonne-energiesystemen en het Vlaamse EnergyVille, het energiecentrum voor duurzame energie en intelligente energiesystemen. Naast projectcoördinator TNO zijn ECN, imec, Holst Centre, ForschungsZentrum Jülich, de universiteiten van Eindhoven, Hasselt en Leuven, en ZUYD Hogeschool hierbinnen deelnemers.

 • maandag
  05.02.2018
  Save the date: 12 april 2018 | Workshop “Praktijkervaringen en -uitdagingen...

  Op 12 april vindt in het kader van het Interreg-project PV OpMaat de workshop “Praktijkervaringen en -uitdagingen in BIPV: bouw, techniek en architectuur” plaats. ...

  lees bericht
 • maandag
  05.02.2018
  SGS over meerwaarde van innovatieproject PV OpMaat: ‘Vroeg of laat wordt BIPV...

  ‘Vroeg of laat wordt BIPV de nieuwe standaard.’ Aan het woord is Ron Leppers van SGS. Het bedrijf is een van de bedrijven die deelnemen aan het Europese innovatieproject PV OpMaat. Voor Leppers is het duidelijk: de gebouwintegratie van...

  lees bericht