Sorba Projects over toegevoegde waarde PV OpMaat: ‘BIPV is dé richting waar het naartoe moet’

maandag
05.02.2018

‘We willen leren, onszelf ontwikkelen en beter begrijpen wat er allemaal bij PV komt kijken.’ Aan het woord is Eric Hogeboom van Sorba Projects; deelnemer aan het Europese innovatieproject PV OpMaat. Samen met de andere consortiumpartners werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een PV-gevel.

Sorba Projects engineert, produceert en monteert met name gevelbekledingen, maar soms ook complete gevels inclusief puien, vliesgevels en HSB-elementen. En in deze gevelbekledingen schuilt de achtergrond van de deelname van Sorba Projects aan het PV OpMaat-project. ‘Heel af en toe krijgen wij de vraag om ook PV-panelen mee te nemen in de gevelbekleding’, duidt Hogeboom. ‘Wij denken dan ook dat gevelbekledingen een uitgelezen mogelijkheid zijn om in de toekomst energie mee op te wekken.’

Bouwelementen
Sorba Projects behoort dus tot het interregionale consortium PV OpMaat van kennisinstellingen en bedrijven die werken aan het op maat produceren van zonnecelmaterialen voor de optimale integratie in bouwelementen. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.

PV-gevel
Sorba Projects volgt de ontwikkelingen rond zonne-energie volgens Hogeboom dan ook op de voet, maar heeft de ultieme oplossingen nog niet gevonden. ‘Voor ons is PV OpMaat de uitgelezen mogelijkheid om samen met specialisten een geheel nieuwe ontwikkeling te onderzoeken en te realiseren. Voorafgaand aan onze toetreding tot het project hadden we al contact met een van de andere deelnemers, te weten Solarix. Dit bedrijf werkt al enige tijd aan de ontwikkeling van een PV-gevel. Binnen PV OpMaat hopen wij samen met hen en de andere partners onze kennis over PV-technologie uit te breiden. We willen leren, ons zelf ontwikkelen en beter begrijpen wat er allemaal bij PV komt kijken. Vervolgens hopen we deel uit te maken van een mogelijk volgende fase in de uitvoering van PV-technologie op gevels. Dat zou ons tevreden maken – dat er zo dadelijk een mooi project met het, samen met de partners, ontwikkelde systeem echt gebouwd gaat worden.

Investeringskosten
Ondertussen koestert Sorba Projects volgens Hogeboom ongeacht de uitkomst van het PV OpMaat-project hoge verwachtingen ten aanzien van BIPV. ‘Dit is dé richting waar het naartoe moet. Echter, alles staat en valt wel met de investeringskosten voor BIPV-projecten. De terugverdientijd zal goed uitgelegd moeten worden, want bouwend Nederland heeft vrijwel alleen maar oog voor kosten en dan ook nog op de korte termijn. Men kijkt niet of nauwelijks naar de middellange en lange termijn.’

Naar overzicht